Guide: så väljer du rätt mellanlager

Guide: så väljer du rätt mellanlager

Mellanlagren bör vara porösa kläder så att varm luft kan cirkulera och transportera bort fukt från de inre lagren. Det är naturligtvis en fördel om materialen man använder här inte blir blöta.

Ju längre ut från huden ju större är risken för att vattenånga skall kondensera. Dun är därför endast aktuellt vid extrem kyla vid kroppsaktivitet - men naturligtvis bra som förstärkningsplagg på raster och i vilolägen.

Bomull

Bomullsfibern suger fukt och sväller när den blir blöt. Väven blir således både blöt och tät. Kyler och har dålig förmåga att släppa fram vattenånga. Med andra ord: Flanellskjorta och sweatshirt är tveksamma friluftsplagg på våra breddgrader.

Fleece

Fleece är inte bara känt som ett material till mellanlager av hög kvalité. Själva begreppet fleece är starkt förknippat med funktion och slitstyrka. Därför används det även inom mode och vardagskonfektion även om det där inte ställs lika höga krav på funktion och prestanda. Då priset är en viktig faktor används inte heller den bästa kvalitén av fleece inom modebranschen även om undantag finns. I bästa fall är det åtminstone ett polyesterbaserat material även om det finns exempel på "Fin bomullsfleece" - utan de goda egenskaper som eftersträvas. Bland leverantörer inom friluftsliv används uteslutande fleece av hög kvalitet vilket även avspeglar sig på prislappen. Men som vi predikat tidigare står priset i relation till kvalitén. En fleece som Polartec från Malden Mills håller för flitig användning år efter år, noppar inte i nämnvärd omfattning och behåller sina goda egenskaper länge. 

Polartec är i grunden 100% polyester och har mycket god förmåga att fånga varmluft och absorberar extremt lite fukt (normalt under 1%), vilket innebär att materialen dels torkar mycket snabbt och dels att de isolerar bra även när vattenånga cirkulerar genom materialet. Så blir plagget blött är det bara att vrida eller skaka ur det och ta på sig det igen, så kommer värmen tillbaka. Materialen är dessutom lätta, mjuka och lättskötta (kan maskintvättas). Idag finns olika Polartec-kvaliteter med olika tänkta användningsområden.

På senare tid har det varit en diskussion kring att fleece släpper ifrån sig mikroplaster när det tvättas. Genom att använda speciella tvättpåsar går detta att förhindra i hög utsträckning.

Ull

Ull är givetvis också ett bra material i mellanlagrena. Ja, till och med bra i ytterplagg när det inte blåser alltför hårt. Ullfiberns yta är ”vaxig” och vattenavvisande. Ull har mycket god förmåga att fånga luft och är därför ett bra isoleringsmaterial. En ulltröja värmer även i fuktigt tillstånd och släpper också genom vattenånga minst lika bra som syntetfibrer men har en mer fuktavvisande yta. Nackdelen med ulltröjan jämfört med en Polartecdito är att den blir tyngre och att den torkar mycket långsamt om den blir blöt. Den är inte lika tålig och inte lika lättskött. Att ull ändå används som mellanskikt idag beror till stor del på att ull är ett mer miljövänligt naturmaterial. Och många anser att detta mycket väl uppväger nackdelarna. Det finns också kvaliteter med blandningar av ull och syntetfibrer, t ex ullfrotté, som är lättskötta och tåliga. Och har man möjlighet att torka sin tjocka ulltröja över natten så fungerar den ju bra. Mer tveksamt om du ska bo i tält eller snöka.

Related Posts
  1. Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Att välja rätt modell av rullskidor kan kännas svårt då det finns många märken och olika material att välja bland. Det kanske viktigaste rådet inför ett rullskidköp är att undvika okända varumärken och för billiga modeller. När det gäller prisbild bö
  2. Köpguide: så väljer du rätt tält Köpguide: så väljer du rätt tält Här följer en guide för att ge en överblick över olika tälttyper. Notera att dessa argument väger olika tungt beroende på vilka krav du har. Ska du exempelvis ut i vinterlandskapet kanske du överväger ett självstagande tält, även om det är något
  3. Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Då du komprimerar sovsäckens fyllning mot marken med din kroppsvikt trycks sovsäckens loft ihop och sovsäcken kan inte erbjuda isolering mot marken. Därför kommer kroppsvärmen att ledas bort (kallas konduktion) om du inte har ett tillräckligt isolera
  4. Köpguide: så väljer du rätt sovsäck Sovsäcken är, tillsammans med liggunderlaget, viktig för hur god nattvilan blir. Kanske ska man använda den för resa i behagligt klimat för att sova i sovsalar eller hostels på backpackingresan, eller ska den göra tjänst för en lång och extrem v
Relaterade produkter