Köpguide: så väljer du rätt sovsäck

Sovsäcken är, tillsammans med liggunderlaget, viktig för hur god nattvilan blir. Kanske ska man använda den för resa i behagligt klimat för att sova i sovsalar eller hostels på backpackingresan, eller ska den göra tjänst för en lång och extrem vintertur i Sarek. Oavsett användningsområde är sovsäcken den isolering som ska behålla kroppens värme under natten.

En sovsäck är inte ett värmeelement som genererar värme i sig. Det finns fler faktorer som bestämmer hur komfortabel natten i fält ska bli. Dels är vi individer olika beträffande metabolism - vissa är allmänt frusna medan andra sparkar av sig täcket. Är du våt, frusen och hungrig redan när du ska sova kan det bli en ruggig natt även om sovsäcken är av god kvalitet. Därför ska man om möjligt se till att vara torr och ha ätit och druckit innan nattvilan. Man kan förstärka sovsäckens effekt något genom att ha en tunn ullmössa och ullstrumpor på under natten. Är liggunderlaget inte tillräckligt tjockt för att isolera mot markkylan försvinner också en del av en sovsäcks goda isoleringsegenskaper. Se därför till att ha ett bra liggunderlag (läs guiden här).

Sovsäckens temperaturangivelser

Inledningsvis talas om användningsområde och då kommer man automatiskt in på en sovsäcks temperaturgradering. Det här är ett ämne för många diskussioner och funderingar. I syfte att förenkla för konsumenten har branschen infört ett system där man mäter en sovsäcks tänkta temperaturområden - EN 13537 (European Norm). Testen genomförs av en tredje, oberoende part i certifierade laboratoriemiljöer. Dessa graderingar är ett sätt att införa någon form av standardisering i en värld där det tidigare var upp till enskilda varumärken att gradera sina säckar. Standardiseringen har tagits väl emot av branschen. Här bestäms tre temperaturnivåer och för samma sovsäck kan det se ut så här:

Comfort -5 Celsius / Lower -11 Celsius / Extreme -30 Celsius

Comfort = Kvinnors komforttemperatur, den temperatur en normalbyggd kvinna förväntas sova bekvämt

Lower =Mäns komforttemperatur, den temperatur en normalbyggd man förväntas sova bekvämt

Extreme =överlevnadstemperatur för en normalbyggd kvinna

Komforttemperaturen är den temperatur man kan förväntas sova behagligt iklätt ett underställ och tunn mössa. Extremtemperatur är den temperatur man lite dramatiskt kan säga att vi överlever natten utan någon mysfaktor alls att tala om. Notera att detta är riktvärden, många andra faktorer påverkar nattsömnen, men det är bra att ha en utgångspunkt när man ska välja. 

Damsovsäckar

Damsovsäckar är extra isolerade i fotändan och på överdelen. Dessutom är de kortare, rymligare över höftpartiet och något smalare i axelhöjd. Detta beror på att erfarenheter och tester visat att kvinnor är mer frusna i fält än män

Det finns idag två olika typer av sovsäckar: syntetsovsäckar och dunsovsäckar.

Syntetsovsäckar

Syntetfyllning (oftast polyester) är ett utomordentligt fyllningsmaterial och har blivit allt bättre med åren. Det absorberar nästan ingen fukt och torkar snabbt om sovsäcken av någon anledning exponerats för väta. Är man allergisk kan syntetsäcken vara att föredra framför dun. De bästa syntetsäckarna når nästan dunsäckarnas prestanda vad gäller vikt och packvolym men då närmar de sig även dunets prisbild. Det finns en stor mängd olika syntetfyllningar på marknaden och det är inte alltid lätt att bilda sig en uppfattning om vad som är lämpligast. Man kan dock lugnt utgå från att stora, erkända märken i sitt eget intresse använder sig av beprövade och pålitliga fibrer. Det kan kanske vara intressant att särskilja några olika varianter på polyesterfyllning:

-korta fibrer ( ex Primaloft ) korta fina filament som packats överlappande och tätt ihop för att inga värmeförluster skall tillåtas uppstå pga tunnare partier av fyllning. Denna typ av fyllning ger en ytterst mjuk, följsam sovsäck som är lätt att komprimera, nästan dunlikt. Kan vara en något mindre stryktålig fyllning sett över åren.

-långa ändlösa fibrer ( ex Climashield ) – en ändlös, något tjockare fiber som är robust och ger högt loft. Känns något styvare än Primaloft och är inte lika smidig att komprimera i packpåsen. Något hållbarare fiber på lång sikt.

Fördelar: billiga, isolerar även i vått tillstånd

Nackdelar: mindre komprimerbara än dun, tunga, kortare livslängd än dun

Dunsovsäckar

Dun är ett väl beprövat fyllningsmaterial i sovsäckar och kläder som skall isolera i syfte att bibehålla kroppsvärmen i kallt klimat. Dun är det lättaste och mest komprimerbara fyllningsmaterial som används i sovsäckar.

När man läser informationstexten på en sovsäck i dun stöter man på begreppet fillpower. Det kan stå exempelvis 600 fillpower eller 850 fillpower – detta är ett mått på dunfyllningens spänst. För att bestämma ett dunpartis bärighet tar man ett oz (ca 28 gram) och låter det ligga i en cylinder under en viss tid. Dunet strävar att ”sträcka” på sig och när det är klart mäter man hur mycket det expanderat i mätcylindern. Har det fyllt upp röret till exempelvis 900 cubic inch (kubiktum) vet man att partiet är av exceptionellt hög kvalitet. Och vad innebär då detta vid tillverkning av sovsäckar i dun? Jo, då dunet var så spänstigt kan man fylla säcken med en mindre mängd dun än annars (viktfördelar) för att isolera till en viss nivå. Så en dunsovsäck för användning i extremt kall miljö har ofta fyllning med väldigt hög fillpower – annars skulle den kanske bli för tung och skrymmande. En alpinist som bär all utrustning i ryggsäcken väljer därför ofta en dunsovsäck med riktigt hög fillpower och detta förklarar också varför högre fillpower betingar ett högre pris.

För de allra flesta fyller en sovsäck med 600 fillpower sitt syfte utomordentligt väl och man står säkert ut med att den blir aningen tyngre och lite mer voluminös än låt säga 850 säcken. Generellt sett har en bra dunsäck ett högre pris än en bra syntetsäck, men har å andra sidan längre livslängd. Dunets egenskaper håller längre över tid än syntetfyllningens. Vissa dunentusiaster hävdar dessutom att en dunsäck har ett bredare komfortregister på så sätt att den är behagligare att sova i när det är i varmaste laget utanför tältväggen.

Dun är mer fuktkänsligt än syntetfyllning och tappar isoleringsprestanda om det blir blött. Nu är en dunsäcks yttertyg tillverkad av god, vattenavvisande kvalitet och är oftast behandlad med en så kallad DWR-behandling (vattenavstötande behandling). Detta gör att regndroppar rinner av snarare än absorberas av tyget. Dock – vistas man i väldigt fuktiga miljöer med frekventa regn bör man överväga en syntetsäck.

Dunsovsäckar är antingen fyllda med ankdun eller gåsdun. Gåsdun är generellt bättre och är mer fluffigt i förhållande till sin vikt vid motsvarande fillpower.

Fördelar: lätt, väldigt komprimerbara, lång livslängd, brett komfortregister

Nackdelar: dyra, känsligare för väta än syntetsäckar

Related Posts
  1. Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Att välja rätt modell av rullskidor kan kännas svårt då det finns många märken och olika material att välja bland. Det kanske viktigaste rådet inför ett rullskidköp är att undvika okända varumärken och för billiga modeller. När det gäller prisbild bö
  2. Köpguide: så väljer du rätt tält Köpguide: så väljer du rätt tält Här följer en guide för att ge en överblick över olika tälttyper. Notera att dessa argument väger olika tungt beroende på vilka krav du har. Ska du exempelvis ut i vinterlandskapet kanske du överväger ett självstagande tält, även om det är något
  3. Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Då du komprimerar sovsäckens fyllning mot marken med din kroppsvikt trycks sovsäckens loft ihop och sovsäcken kan inte erbjuda isolering mot marken. Därför kommer kroppsvärmen att ledas bort (kallas konduktion) om du inte har ett tillräckligt isolera
  4. Köpguide: så väljer du skor och kängor Köpguide: så väljer du skor och kängor Utbudet av kängor och skor är stort och en del av oss kanske till och med känner en viss frustration inför alla dessa valmöjligheter. Men av alla viktiga utrustningsdetaljer i en friluftsentusiasts arsenal bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av