Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag

Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag

Då du komprimerar sovsäckens fyllning mot marken med din kroppsvikt trycks sovsäckens loft ihop och sovsäcken kan inte erbjuda isolering mot marken. Därför kommer kroppsvärmen att ledas bort (kallas konduktion) om du inte har ett tillräckligt isolerande liggunderlag. Därför är isoleringsegenskaperna faktiskt viktigare än att liggunderlaget upplevs som mjukt och skönt. Som tur är finns liggunderlag som erbjuder både och.

Den ”vanliga” luftmadrassen

Som namnet antyder är det här madrasser som blåses upp antingen med munnen eller med pump. De har ingen isolering inuti och finns i olika tjocklekar där vissa modeller kan blåsas upp sektionsvis. Det är också en säkerhetsaspekt där endast en kanal töms vid en eventuell punktering.

Fördelar: Relativt lågt pris, komfortabla och förhållandevis lätta. Utmärkta i varmt väder, populära vid camping.
Nackdelar: Kan punkteras (går oftast att laga). Mindre bra vid kallt väder då luften kan cirkulera inuti madrassen vilket ger sämre isolering.

Cellplast-liggunderlag jämförelse

Traditionella liggunderlag för friluftsliv

Tillverkade i cell-foam/skumplast. Finns både med öppna och slutna celler där de sistnämnda är slitstarkast. De här liggunderlagen är mycket oömma och slitstarka, speciellt om de görs i bättre skum, exempelvis EVA. Ett perfekt första liggunderlag för barnen, men används ibland även som förstärkning vintertid tillsammans med ett självuppblåsbart underlag. De bästa modellerna i denna kategori blir ofta höghöjdsalpinistens val på grund av slitstyrkan, den låga vikten och okänsligheten mot vårdslös hantering.
Fördelar: Slitstarka, oömma, okänsliga för punktering och stickskador. Relativt lågt pris. Lätta. Bättre modeller isolerar även i vinterförhållanden.
Nackdelar: Mindre komfortabla än uppblåsbara underlag. Större packvolym.

Självuppblåsande liggunderlag

Insidan av ett uppblåsbart liggunderlag

Förknippas ofta med liggunderlag från Therm-a-Rest som var pionjärer i segmentet. Inuti de här liggunderlagen finns ett högkvalitativt skum med öppna celler som fyller hela innanmätet. När man öppnar ventilen fylls det vacuum som det hoprullade underlaget haft med luft (därav begreppet självuppblåsande). Genom att använda skum med öppna celler kan luft utan problem fyllas eller tömmas. När ventilen stängs kan inte luften vandra runt inne i det fyllda underlaget vilket medger god isolering även i kall väderlek. Du kan ”hjälpa till” och blåsa in luft med munnen om du vill påskynda processen. Stäng sedan ventilen. Lägg dig på underlaget och släpp försiktigt ut lite luft tills du hittar önskad spänst. Ju mer du använt liggunderlaget desto bättre kommer det att ta in luft själv med undantag möjligen vid seriöst vinterbruk där du måste hjälpa till lite. Långtidsförvara gärna ditt självuppblåsande liggunderlag uppblåst med ventilen öppen.
Fördelar: Utomordentlig komfort samtidigt som det isolerar mot markkylan. Kompakta med liten packvolym när de töms på luft och rullas ihop. Man kan reglera hur hårt uppblåst man vill ha det. De bästa modellerna har via sofistikerade konstruktioner och tillverkningsprocesser blivit allt lättare.
Nackdelar: Dyrare och tyngre än vanliga cell-foam/skumplast-underlag. Kan punkteras om oturen är framme (kan dock oftast lagas).


High-tech-luftmadrasser

Thermarest, som utvecklade de första självuppblåsande liggunderlagen har även med sina prisbelönta NeoAir-konstruktioner flyttat fram positionerna för vad som är möjligt att göra med liggunderlag. NeoAir är enkelt uttryckt luftmadrasser med över 100 invändiga celler som skapar utmärkt komfort och stabil support utan ”sjögång”. De har dessutom försetts med en - eller flera lager, beroende på modell -  invändig coating som lyckas reflektera kroppsvärmen. Dessa modeller blir närmast ofattbart lätta i ryggsäcken och sköna att vila på. Ett annat amerikanskt företag, Nemo, har fina modeller i detta segment och har en lösning där ett tunt lager Primaloft lamineras till insidan av liggunderlagets ovansida.
Fördelar: Nästan osannolikt låga vikter jämfört med den superba komfort de erbjuder. Liten packvolym
Nackdelar: Dyrare än många modeller. Kan punkteras om oturen är framme (kan dock oftast lagas). 

Related Posts
  1. Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Att välja rätt modell av rullskidor kan kännas svårt då det finns många märken och olika material att välja bland. Det kanske viktigaste rådet inför ett rullskidköp är att undvika okända varumärken och för billiga modeller. När det gäller prisbild bö
  2. Köpguide: så väljer du rätt tält Köpguide: så väljer du rätt tält Här följer en guide för att ge en överblick över olika tälttyper. Notera att dessa argument väger olika tungt beroende på vilka krav du har. Ska du exempelvis ut i vinterlandskapet kanske du överväger ett självstagande tält, även om det är något
  3. Köpguide: så väljer du rätt sovsäck Sovsäcken är, tillsammans med liggunderlaget, viktig för hur god nattvilan blir. Kanske ska man använda den för resa i behagligt klimat för att sova i sovsalar eller hostels på backpackingresan, eller ska den göra tjänst för en lång och extrem v
  4. Köpguide: så väljer du skor och kängor Köpguide: så väljer du skor och kängor Utbudet av kängor och skor är stort och en del av oss kanske till och med känner en viss frustration inför alla dessa valmöjligheter. Men av alla viktiga utrustningsdetaljer i en friluftsentusiasts arsenal bör särskild uppmärksamhet ägnas åt valet av