Guide: olika kök är bra till olika saker

Det finns några olika kök för utomhusbruk att välja mellan. Var, hur och när du kommer att använda det avgör om du klarar dig med ett enkelt gaskök eller om du behöver investera i ett mer avancerat mångbränslekök.

Det finns några olika kök för utomhusbruk att välja mellan. Var, hur och när du kommer att använda det avgör om du klarar dig med ett enkelt gaskök eller om du behöver investera i ett mer avancerat mångbränslekök.

Vill du använda köket utanför Sverige är tillgången på bränsle begränsat. Gas finns på de flesta håll i Europa och USA men kan vara svårt att få tag i utanför I-länderna. Gasbehållare får du i allmänhet inte ta med på flyg av säkerhetsskäl. Du kan också få problem med att hitta ren bensin (så kallad White gas) men du kan i stort sett hitta vanlig bensin överallt. Betydligt enklare kan det vara med fotogen (fråga efter paraffin i Norge och kerosen i engelskspråkiga länder) men kvaliteten kan variera. T-sprit finns överhuvudtaget inte utanför Sverige och England.

Högeffektiva kök

Vill du använda ditt kök på hög höjd måste du räkna med att köket, liksom dina lungor kommer att känna av syrebristen. Redan på 1500 meter har du 15% lägre syreandel än vid havsnivå, på 3000 meter 26% lägre. Koktiden kommer att öka eftersom förbränningen inte är lika effektiv som vid havsnivå. Lågan går från blått (= effektivt) till gult (som tyder på mindre hetta). Dessutom sjunker lufttrycket med höjden vilket i sin tur dels ger lägre förångningstemperaturer hos bränslet och dels lägre kok-punkter. Man skulle kunna tro att lägre kokpunkt betyder snabbare tillagningstid. Men alla som försökt göra en Boeuf Bourguignon i Val Thorens vet att middagen den kvällen blir sen. Det tar helt enkelt längre tid att få maten ordentligt kokt eftersom kokeffektiviteten minskar då maten kokar vid lägre temperatur). Ett fyraminutersägg tar ca åtta minuter på 3000 meter. Hög höjd kräver alltså effektiva kök. Gaskök är numera vanliga även på hög höjd i Himalaya.

Ett effektivt kök är bra även på lägre höjd. Exempelvis när du vill använda köket vintertid. Och när du måste koka mycket mat. Även sommartid.

Hög effekt betyder också lägre bränsleförbrukning och därmed lägre vikt på det din packning. Viktskillnaderna vid en längre vintertur mellan bränsle till ett vanligt spritkök och ett supereffektivt bensinkök är dramatiska.

Låg vikt är alltid viktigt för den som själv måste bära med sig bränsle och kök. Så att byta kök kan många gånger vara det mest effektiva sättet att minska packningens totalvikt. Moderna bensin- och fotogenkök är rena och mycket effektiva, i allmänhet också lätta och kompakta. Speciellt bra är kök med pump. Generellt gäller att ju renare bränsle du använder desto bättre effekt får du. Men tänk på att den här typen av kök kräver betydligt mer av sin kock än ett lättskött gaskök.

Här nedan ser vilket kök som är mest effektivt var:

 

        

Fotogen

Bensin

Butangas

Isopropan

T-sprit*

Effekt

 

 

 

 

 

Sommar

5

5

5

5

3

Vinter

4

4

0

2

2

Över 6000 m

3

5

2

5

0

Rengöring

2

4

5

5

1

Bränsleförbrukning   

4

5

3

3

1

Tillgänglighet

 

 

 

 

 

Norden

5

5

5

4

5

Europa

5

5

4

2

1

USA

3

5

3

3

1

Öst

5

5

1

1

1

3-världen

5

5

1

1

1

Säkerhet

3

1

3

3

2

Bekvämt

3

4

5

5

3

Brinntid

5

5

2

2

1

Kräver kunskap

2

1

5

5

3

5 är mycket bra, 1 är inget vidare och 0  är olämplig

 

Related Posts
  1. Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Köpguide: så väljer du rätt rullskidor Att välja rätt modell av rullskidor kan kännas svårt då det finns många märken och olika material att välja bland. Det kanske viktigaste rådet inför ett rullskidköp är att undvika okända varumärken och för billiga modeller. När det gäller prisbild bö
  2. Köpguide: så väljer du rätt tält Köpguide: så väljer du rätt tält Här följer en guide för att ge en överblick över olika tälttyper. Notera att dessa argument väger olika tungt beroende på vilka krav du har. Ska du exempelvis ut i vinterlandskapet kanske du överväger ett självstagande tält, även om det är något
  3. Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Köpguide: så väljer du rätt liggunderlag Då du komprimerar sovsäckens fyllning mot marken med din kroppsvikt trycks sovsäckens loft ihop och sovsäcken kan inte erbjuda isolering mot marken. Därför kommer kroppsvärmen att ledas bort (kallas konduktion) om du inte har ett tillräckligt isolera
  4. Köpguide: så väljer du rätt sovsäck Sovsäcken är, tillsammans med liggunderlaget, viktig för hur god nattvilan blir. Kanske ska man använda den för resa i behagligt klimat för att sova i sovsalar eller hostels på backpackingresan, eller ska den göra tjänst för en lång och extrem v