Möt världens snabbaste kvinna till Sydpolen

Möt världens snabbaste kvinna till Sydpolen

Johanna Davidsson blev snabbaste kvinnan någonsin solo till Sydpolen 2016. För detta blev hon utsedd till Årets kvinnliga äventyrare. Johanna kommer från Linköping, men bor numera i Tromsö i Norge.

Hallå där Johanna. Har du hittat tillbaka till det vanliga livet igen efter din rekord-tur? Det är ju snart två år sedan nu…

Hej! Haha, ja det tar en stund att smälta en stor tur som Sydpolen. Boken SoloSister som precis har släppts har hjälpt mig att gå igenom turen och efter att den blev färdig har jag nog landat lite mer. Det har varit ett intensivt och roligt år efter jag kom hem. Jag tror jag inser mer efteråt hur mycket tid och prioritering jag la ner för att få komma iväg till Sydpolen. Det var otroligt kul att ha ett så tydligt mål och jobba mot det, fast nu är det skönt att ha tid till andra prioriteringar i livet. Att kunna dra ut på de turer jag har lust med inte bara de som är bra som förberedelse inför Sydpolen. Livet har inte blivit exakt som det var innan. Många dörrar har öppnats efter Sydpolen. Nu kan jag kombinera mitt sjuksköterskejobb med att resa runt och hålla föredrag om turen och andra roliga uppdrag som jag aldrig hade fått om jag inte hade bestämt mig för att skida till Sydpolen. 

Vad saknar du mest från Antarktis?

Jag saknar att vara på tur. Livet är på sätt och vis så enkelt då. Att bara koncentrera sig på att ta sig framåt, äta, dricka, hålla mig varm och ta hand om kroppen så att den håller. Det är skönt att vara bortkopplad från sociala medier och att få tid till att tänka igenom saker i livet. Det var otroligt häftigt att vara helt ensam i en miljö som är rätt tuff och liksom ha det bra och njuta. 

Vad saknar du minst?

Jag saknar väl inte att gå på toaletten i minus 25 grader eller lukten av två månader i samma turkläder utan dusch… 

Du har varit tillbaka en gång efter rekord-turen och jobbat som guide. Vad är det som drar med Antarktis?

Det är så häftigt att bara få resa ner till Antarktis. Jag har alltid varit fascinerad av polarområden. Det är så få förunnat så när jag fick chansen kunde jag inte låta bli. Människorna som jobbar på basen är väldigt inspirerande så de var också en anledning till att jag ville tillbaka. Jag gillar att det är väder som får styra vardagen och det kan man i högsta grad få när man jobbar i ett logistikföretag i Antarktis där hela driften är beroende av bra eller dåligt flygväder. Och eftersom vi bor i tält är man i princip ute och känner av vädret hela tiden. Det gillar jag! 

Har du något spännande på gång framöver?

Just nu tycker jag att det är väldigt roligt att klättra och att vara på luftiga platser i bergen. Under sommaren har jag haft flera spännande klätterprojekt i Romsdalen och hemma i Tromsø i Norge. Det är häftigt att det finns stora klätteräventyr bara någon kilometer från mitt hus på Kvaløya. Till hösten reser jag iväg lite längre för att klättra i USA. I vinter blir det troligtvis guidejobb i Antarktis igen. Sedan ser jag fram mot vintern och toppturer i Tromsö och kanske någon längre skidtur :) 

Johanna Davidsson

Related Posts
  1. Världens snabbaste kvinna till Sydpolen tipsar om turskidor Världens snabbaste kvinna till Sydpolen tipsar om turskidor Johanna Davidsson blev snabbaste kvinnan någonsin att skida solo till Sydpolen 2016. Hon vet vad som krävs av ett par turskidor i de mest extrema situationer. Johanna bor numera i Tromsö i Norge.