Världens snabbaste kvinna till Sydpolen tipsar om turskidor

Världens snabbaste kvinna till Sydpolen tipsar om turskidor

Johanna Davidsson blev snabbaste kvinnan någonsin att skida solo till Sydpolen 2016. Hon vet vad som krävs av ett par turskidor i de mest extrema situationer. Johanna bor numera i Tromsö i Norge.

Hallå där Johanna. Det närmar sig vinter i Tromsö – vad är det bästa med att gå på tur på vintern?

Det bästa med vinterturer är den friska luften, vit snö som lyser upp, norrsken (om man är i nord) och såklart skidåkningen. Eftersom dagarna är så korta på vintern uppskattar man en solig vinterdag kanske mer än på sommaren.  Sen är det väldigt mysigt att efter en vintertur komma in i värmen, tända en brasa och krypa under en filt. 

Vad ska man tänka på när man köper turskidor?

Det man ska tänka på till expedition är att skidorna är slitstarka och robusta för att minimera risken att de knäcker när man är långt bort från civilisation. Eftersom man ska bära med allt är det viktigt att hålla nere vikten på skidorna och bindningarna utan att de blir sköra. Lite beroende på vilken tur du ska på kan du välja smalare eller bredare skidor. Om det är mer kuperat och mycket lössnö hade jag valt lite bredare skidor. De flesta turskidorna har stålkant men det finns också de utan. Det kan vara bra om du går på tur med hund så slipper du vara rädd för att skära hundens tassar med stålkanten. 

Vilka skidor gillar du bäst och varför?

Jag har mest använt Åsnes turskidor och är väldigt nöjd med de. Jag har sett skidor där stålkanten har lossnat eller att skidan t o m har knäckt, men Liv Arnesen skidan jag har har jag aldrig haft problem med. Jag valde de eftersom Åsnes har en lång erfarenhet med att framställa skidor till långa skidexpeditioner. 

Hur är det med stavar?

Det är viktigt att välja rätt längd på stavar. De ska inte vara för långa men heller inte för korta. En bra tumregel är cirka 90 grader i armarna när man står på skidorna och kanske pyttelite längre för pulkturer.  Man kan välja stavar som är justerbara med risken att själva justeringsdelen går sönder och plötsligt har du en väldigt kort stav eller att man får improvisera för att hålla den på plats. Till min Sydpolsexpedition valde jag ett par stavar i lätt kolfiber-material eftersom varje gram räknas. Om man är på tur i lössnö är det smart att ha stora trugor för att få bättre frånskjut. 

Pjäxor?

Pjäxor ska vara sköna och sitta bra på foten för att undvika skavsår. Onda blåsor på hälen kan verkligen ta uppmärksamheten från en vacker utsikt. Välj ett par skidskor som är mjuka och gärna rymliga. Med trånga skidskor är det svårare att hålla fötterna varma. Om det är väldigt kallt dit man ska på tur hade jag valt ett par storlekar större för att få plats med en tjock ullstrumpa i tillägg till en tunn. Jag  har använt Alfa Polar A/P/S med en fuktspärr som kan vara en vanlig plastpåse för att hålla skidskorna torra.  En överdragssko eller gamasch kan hjälpa till att hålla fötterna varma. 

När man köpt alla grejer – har du tre tips när man ger sig ut första gången?

- Ut och testa! Det behöver inte vara så komplicerat. 

- Första turen behöver inte vara så extrem. Om du har snö utanför ditt hus är det bara att packa ryggsäcken eller pulkan med varm dryck, lite mat och extra kläder och komma ut. Det kan vara några timmar bara för att få testa utrustningen och hur det känns. När du fått testat grejerna kan man planera längre turer. Om det är första gånger på skidor kan det vara bra att öva i ett preparerat spår några gånger först. 

- Glöm inte pannlampa med extra batterier eftersom det fort blir mörkt på vintern, en varm dunjacka och mycket varm dricka. Man ska ha det bra på tur. 

Johanna Davidsson

Foto överst: Ellinor Falkgjerdet. Foto underst: Hanna Mi Jakobsson.

Related Posts
  1. Möt världens snabbaste kvinna till Sydpolen Möt världens snabbaste kvinna till Sydpolen Johanna Davidsson blev snabbaste kvinnan någonsin solo till Sydpolen 2016. För detta blev hon utsedd till Årets kvinnliga äventyrare. Johanna kommer från Linköping, men bor numera i Tromsö i Norge.
  2. Möt Emma Ringqvist - Årets äventyrare 2018 Möt Emma Ringqvist - Årets äventyrare 2018 Emma Ringqvist blev Årets äventyrare 2018 efter att ha seglat solo först över Atlanten till Brasilien och sedan vidare ner i Sydatlanten för att besöka ön Tristan Da Cunha innan hon svängde hemåt igen. Resan varade i 9 månader och sammanlag