Emma Svensson har bestigit ländernas högsta berg

Emma Svensson har bestigit ländernas högsta berg

Emma Svensson är född 13 januari 1983 i Vänersborg. Hon är fotograf känd under namnet Rockfoto-Emma. Hon har bland annat vunnit pris som Sveriges bästa rockfotograf 2005 och 2006. Men Emma är även äventyrare.

Emma Svensson är född 13 januari 1983 i Vänersborg. Hon är fotograf känd under namnet Rockfoto-Emma. Hon har bland annat vunnit pris som Sveriges bästa rockfotograf 2005 och 2006. Men Emma är även äventyrare.

Hallå där Emma! Vad är det du gjort det senaste året?

Jag har genomfört mitt projekt 49 peaks där jag bestigit det högsta berget i varje land i Europa på ett år!

Varför bestämde du dig för det här?

Det var ett spontant beslut. Jag hade bestigit Elbrus och kom hem och var rastlös och tänkte "man kanske skulle bestiga det högsta berget i varje land i Europa" och gjorde två timmars research för att se om det ens var möjligt och sedan bestämde jag mig för att göra det! Jag är ingen erfaren bergsbestigare utan en total rookie så det var också intressant att undersöka om en vanlig människa med väldigt lite erfarenhet kunde genomföra en sådan här utmaning. 

Vilka berg var svårast?

Azerbaijan. Fast det var bara ett extra berg. Mitt huvudsakliga fokus var core Europe men utöver det gjorde jag tolv extra berg också. Azerbaijan var svårast för det var så otillgängligt. Det pågår någon form av konflikt mellan guideföretagen och regeringen så det är inte möjligt att bestiga Mt Bazarduzu från Azerbaijan just nu. Så jag behövde göra det från Ryssland. Det innebär att skaffa tillstånd, något som tar ca 2 månader. Sedan hade jag en rysk guide och bara att ta sig till foten av berget var en utmaning. Eftersom det inte klättras så ofta från den ryska sidan finns det väldigt lite info om rutten så vi hade felaktig info och spenderade två dagar på fel rutt varav en natt i ett helt crazy åskoväder på 3500 m höjd. Vi fick sedan vända 300 m från toppen pga för farlig och brant terräng. Så vi gick ned till basecamp igen och väntade på bättre väder och gick sedan upp en annan väg via ett område där det gick laviner hela tiden. Vi gick i spåren av gårdagens laviner för att komma upp på kammen. Superläskigt! Men allt gick bra som tur var. Men det var fem dagar av att sova i tält och äta nudlar och inte veta om maten skulle räcka eller om vädret skulle tillåta ett toppförsök med livsfarliga omständigheter. 

Vilka var enklast?

Alla "parkeringsplatser" dvs ställen som Holland, Belgien, Monaco och Danmark. När man körde dit och parkerade och så var man där. 

Vi har precis fått rapporter om att Kebnekaises svårare nordtopp nu är högre än sydtoppen. Får du åka upp och bestiga även nordtoppen nu?

Det hände två dagar efter jag var klar med projektet. Jag gjorde Nygrens led upp på nordtoppen och sedan traverse över till sydtoppen så jag behöver inte åka tillbaka ;) 

Vad var roligast?

Att klättra bergen i Alperna! Jag gjorde Mt Blanc som nummer två och det var den perfekta utmaningen då. Sedan utvevklades jag under projektet och samlade mer erfarenhet vilket gjorde att jag kunde klättra en svårare led upp till toppen på Grossglockner och själv leda klättringen till toppen av Monte Rosa Dufourspitze 

Vad har du på gång framöver?

Nu ska jag spendera tid i Alperna för att träna inför Nepal. Jag åker dit för första gången i oktober. Ska bli så häftigt att få se världens högsta berg!