Jonas Hållén vandrade 4279 kilometer på 5 månader

Jonas Hållén vandrade 4279 kilometer på 5 månader

Jonas Hållén gillar lättviktsutrustning. Det senaste halvåret har han satt den på prov ordentligt genom att vandra Pacific Crest Trail (PCT) från gränsen mellan Mexiko och USA till Kanada.

Hallå där Jonas! Vad har du gjort det senaste halvåret? 

Jag har vandrat Pacific Crest Trail (PCT) från gränsen mellan Mexiko och USA till Kanada. Det är en sträcka på 2650 miles, eller 4279 kilometer. Det tog mig exakt fem månader att gå.

Du är en person som förespråkat lättviktsvandring länge, men väl på PCT så kunde du konstatera att rätt mycket grejer gick sönder. Har lättviktsvandrandet gått för långt? 

Låt mig först konstatera att du får svårt att orka PCT med en Fjällräven Kaijka eller Hillberg Staika. Du måste försöka hitta en kombination som ger det som Jörgen ”Fjäderlätt” Johansson brukar kalla ”3 för 3”, det vill säga att de tre stora; tält, ryggsäck och sovsäck/liggunderlag, tillsammans väger cirka tre kilo. Med det sagt så är vissa tält och liggunderlag nu så lätta att de knappt håller en hel thru hike. Det gäller främst tälten under ett kilo och det gäller de lättaste uppblåsbara liggunderlagen. De lättaste terränglöpningsskorna slits också ut för snabbt. Ryggsäckarna under/runt ett kilo håller bättre. Lättviktsköken fungerar bra. Om man nu bär med sig kök. Många åt kall mat hela tiden. 

Ställde du nån gång under vandringen frågan till dig själv varför du gav dig på det här? 

Egentligen aldrig. Jag var grymt motiverad. Dessutom hade min 20-åriga son gått året innan och jag skulle inte kunna leva med skammen att han klarat PCT och inte jag *skratt*. Men i Oregon hade jag en period när jag tyckte det var tråkigt; leden var platt och händelselös, det var som att vandra utanför Västerås. Sen tillbringade jag för mycket tid i de fantastiska städerna Bend och Portland och blev för bekväm. För att komma ifrån lättjan och trivseln gick jag en sträcka på 51,4 miles (cirka 80 kilometer). Sen åkte jag inte in till fler städer

Vad var bäst? 

Människorna på leden, alla ”Trail-angels” som hjälpte oss och alla hjälpsamma människor i de små städer vi passerade. 

Vad var sämst? 

US Postal Service och att mina favoritskor tog slut under vandringen (man förbrukar cirka fyra par) och jag hade svårt att hitta nya som passade mig.

Skulle du göra det igen?

Absolut! Får jag bara ihop pengar åker jag igen om två-tre år.