Back To Top

Om Alewalds / Alewalds historia

Alewalds Outdoor & Sports
Kungsgatan 32
113 35 Stockholm
Telefon: 08 - 21 90 00
E-post: info@alewalds.se
Organisationsnummer: 556066-2305

Historia

Sandströms skidfabrik öppnar butik
Alewalds Outdoor & Sports är ett fenomen inom svensk detaljhandel och en institution som sport- och friluftsbutik. Att följa Alewalds historia är att följa en del av sportdetaljhandelns utveckling i Sverige. Alewalds har rötter i den butik som startades redan 1937 av Sandströms Skidfabrik på den då nyuppförda fastigheten på Norrlandsgatan 31-33. Sandströms Skidfabrik hade startat tillverkning av skidor redan 1910 på Tunnelgatan i Stockholm. Stora beställningar från armén krävde större lokaler och Sandströms byggde ny fabrik vid Skanstull omkring 1913. Vid Skanstullbrons byggande revs den fabriken och tillverkningen flyttades 1941 närmare råvaran till Lindesberg i Bergslagen. Sandströms såldes 1965 till Jofa i Malung som lade ned fabriken 1974 när Volvo köpte Jofa. Sandströms skidor användes av många framgångsrika tävlingsåkare och man tillverkade även officiella spjut och diskusar till Olympiska spelen från 1928 och några gånger framåt. Ishockeyklubban Professional var en annan framgång, den tillverkades som mest i över 100 000 ex per år och användes av Tre Kronor från 1958 och många år framåt.

Monark Sportaffär blir Alewalds Sport
Sandströms butik på Norrlandsgatan såldes 1943 till Monarkbolagen och fick då namnet Monark Sportaffär. Vid denna tid var Svante Alewald disponent och ansvarig för Monarks filial i Stockholm. Han förvärvade sedan butiken från Monark 1957 och bytte namnet till Alewalds Sport. Tillsammans med några kolleger i branschen startade han även Sportsam, en ekonomisk förening och inköpsorganisation för sporthandeln. Han var även en drivande kraft när Sportsam 1963 anslöt sig till Intersport International. Under många år var han styrelseledamot i Sportsam och Intersport Sverige.

Flytten till Kungsgatan 32
Barnen Mats och Cicci skolades tidigt in i branschen och hade egna ansvarsområden i den växande verksamheten. Vid faderns död 1972 övertog syskonen stafettpinnen och drev butiken vidare från samma anrika adress i många år. Åtskilliga är de stockholmare som köpt sin alpina utrustning när butiken huserade på hörnet av Norrlandsgatan och Brunnsgatan. När hela fastigheten skulle totalrenoveras vid mitten av nittiotalet beslutade Mats och Cicci att flytta till andra lokaler och 1997 öppnade Alewalds på Kungsgatan 32 i de lokaler som idag utgör Alewalds herravdelning. Efter att ha lyckats med denna utmaning, att bryta upp från en närmast institutionaliserad adress, och börja om i en allt tuffare konkurrens i nya lokaler, började Alewalds att orientera sig mer mot outdoor och längdåkning. På Kungsgatan 68 fanns en annan anrik butik, outdoor- och fjällspecialisten Sportkompaniet, som förvärvats av Anders Engström under 2004. När syskonen Alewald efter en lång framgångsrik karriär i sportbranschen började planera för att trappa ned tillfrågades Anders Engström om intresse fanns att överta verksamheten. Sedan oktober 2005 drivs Sportkompaniet och Alewalds i gemensam i regi.

Alewalds blir tre butiker
Samtidigt med ägarbytet yppades ett tillfälle att få tillgång till betydligt större butiksytor på adressen Kungsgatan 32. Nypremiär på Alewalds nya stora, ljusa lokaler hölls i november 2006. Under 2010 förvärvades även friluftsbutiken Fjällskog i Uppsala. Alla tre butikerna uppträder under namnet Alewalds.

Sommaren 2011 fräschades Kungsgatan 68 upp och fungerar idag som en outlet, Alewalds Quality Outlet. Här säljs utgående modeller av kvalitetsprodukter i en fräsch butik i city till 30-70 % av rekommenderade priser med kunnig personal till kundernas hjälp.

Alewalds har mer än 250 ledande varumärken i sortimentet och har lagt speciell tyngd på skandinaviska märken. Vi har Sveriges största sortiment av Bergans, Haglöfs, Ivanhoe, Lundhags och Silva samt ett av Sveriges största utbud av Fjällräven, Icebreaker och Janus.

Butiken på Kungsgatan 32 har en av landets största avdelningar för längdskidåkning och har Sveriges bredaste utbud av rullskidor samt är officiell Vasaloppsbutik.

I mars 2011 belönades Alewalds med utmärkelsen Årets Butik av föreningen Svensk Handel och tidningen Dagens handel med följande motivering:

Alewalds Outdoor & Sports, Stockholm
I en bransch som har stora framgångar, har Alewalds med hög kvalitet, noga utvalt sortiment och en utmärkt personlig service stärkt sin ställning i konkurrensen med de stora sportkedjorna.

Juryns motivering:
Med en stor satsning på personlig service och kunniga medarbetare har man
skapat en butik som lockar med både sortiment och rådgivning. Att som
enskild aktör i en annars kedjedominerad bransch ökat både omsättning och
lönsamhet är en bragd som luktar guldmedalj.

sample-bannersample-bannerBYTEN & RETURER
sample-bannersample-bannerKUNDTJÄNST
sample-bannersample-bannerFRI FRAKT
sample-bannersample-bannerPRESENTKORT