Back To Top

Köpguide kök

Var, hur och när kommer du att använda ditt kök? Svaren avgör om du klamrar dig med ett enkelt gaskök eller om du behöver investera i ett mer avancerat mångbränslekök.

Vill du t ex använda köket utanför Sverige är tillgången på bränsle begränsat. Gas finns på de flesta håll i Europa och USA men kan vara svårt att få tag i utanför I-länderna. Gasbehållare får du i allmänhet inte ta med på flyg av säkerhetsskäl. Du kan också få problem med att hitta ren bensin (White gas) eftersom den normalt säljs på lite udda ställen. Betydligt enklare kan det vara med fotogen (fråga efter paraffin i Norge och kerosen i engelskspråkiga länder) men kvaliteten kan variera. T-sprit finns överhuvudtaget inte utanför Sverige och England.

        

Fotogen

Bensin

Butangas

Isopropan

T-sprit*

Effekt

 

 

 

 

 

Sommar

5

5

5

5

3

Vinter

4

4

0

2

2

Över 6000 m

3

5

2

5

0

Rengöring

2

4

5

5

1

Bränsleförbrukning  

4

5

3

3

1

Tillgänglighet

 

 

 

 

 

Norden

5

5

5

4

5

Europa

5

5

4

2

   1*

USA

3

5

3

3

   1*

Öst

5

5

1

1

   1*

3-världen

5

5

1

1

   1*

Säkerhet

3

1

3

3

2

Bekvämt

3

4

5

5

3

Brinntid

5

5

2

2

1

Kräver kunsap

2

1

5

5

3

5 är mycket bra, 1 är inget vidare och 0  är olämplig

 

* T-sprit finns i princip bara i Sverige och England. Men du kan ju få tag på annan sprit på barer. Pris och kvalitet varierar, därav stjärnorna (totaleffekten på T-sprit blir extra låg eftersom man ofta måste fylla på brännaren, som först måste få svalna något). Obs! Vanlig bensin finns överallt, men ren bensin kan ibland vara lite knepigare att få tag på.

Här kräver ägget  8-minuter

Vill du använda ditt kök på hög höjd måste du räkna med att köket, liksom dina lungor kommer att känna av syrebristen. Redan på 1500 meter har du 15% lägre syreandel än vid havsnivå, på 3000 meter 26% lägre. Koktiden kommer att öka eftersom förbränningen inte är lika effektiv som vid havsnivå. Lågan går från blått (= effektivt) till gult (som tyder på mindre hetta). Dessutom sjunker lufttrycket med höjden vilket i sin tur dels ger lägre förångningstemperaturer hos bränslet och dels lägre Kok-punkter. Man skulle kunna tro att lägre kokpunkt betyder snabbare tillagningstid. Men alla som försökt göra en Boeuf Bourguignon i Val Thorens vet att middagen den kvällen blir sen. Det tar helt enkelt längre tid att få maten ordentligt kokt eftersom kokeffektiviteten minskar då maten kokar vid lägre temperatur). Ett fyraminutersägg tar ca 8 minuter på 3000 meter. Hög höjd kräver alltså effektiva kök.

Storfamilj och vinterkok

Vill du använda köket vintertid och på hög höjd eller måste du smälta snö till kaffet är effektiviteten en avgörande faktor. Har du stor familj och måste koka stora grytor spagetti - då sätter du också värde på hög effektivitet. Även sommartid.

Lätt mätt!

Hög effekt betyder också låg bränsleförbrukning och därmed lägre vikt. Viktskillnaderna vid en längre vintertur mellan bränsle till ett vanligt spritkök och ett superieffektivt bensinkök är dramatiska.

Låg vikt är alltid viktigt för den som själv måste bära med sig bränsle och kök. Så att byta koksystem kan många gånger vara det mest effektiva sättet att minska packningens totalvikt. Moderna bensin- och fotogenkök är rena och mycket effektiva, i allmänhet också lätta och kompakta. Speciellt bra är kök med pump. Generellt gäller att ju renare bränsle du använder desto bättre effekt får du. Men tänk på att den här typen av kök kräver betydligt mer av sin kock än ett lättskött gaskök.

sample-bannersample-bannerBYTEN & RETURER
sample-bannersample-bannerKUNDTJÄNST
sample-bannersample-bannerFRI FRAKT
sample-bannersample-bannerPRESENTKORT