Back To Top

Fotogenkök

Fotogen har ungefär samma energi-innehåll som dynamit och är ett mycket effektivt bränsle under vinterförhållanden. Fotogen har traditioner i Skandinavien (uppfanns i Sverige och gjorde segertåg över världen under namnet Primusköket) så handhavandet brukar inte vara några större problem för oss Nordbor. Fotogen är dessutom billigt och lättillgängligt över hela världen (utom i USA). Det är säkert; töm ut en skvätt på bordet och försök tända så förstår du varför. Fotogen måste förvärmas eller brännas med hjälp av veke. Detta är samtidigt bränslets enda nackdel.

Förvärmningen tar tid och kan vara omständlig. Använder du fotogen också för förvärmningen kommer ”veken” att sota. Har man ingen veke kan man använda en bit papper som dränkts in med fotogen. Men många använder istället bensin eller tändpasta just för att förenkla uppstarten. Förvärmningen innebär att du hettar upp bränslet tills dess det förgasas. Sedan är det gasen som brinner och den brinner utan att sota. Normalt är den billigaste och enklaste fotogenkvaliteten också den bästa i kök. Det finns specialkvaliteter med tillsatser som minskar sotning och tar bort lukt (Lampolja t.ex.).

Tillsatserna förorenar bränslet vilket ger sämre effekt och gör att köket kräver extra rengöring. Observera: Fotogen är färskvara. Vid längre lagring, t ex i farmartankar uppträder föroreningar.
Använder du fotogenkök inuti tältet eller snökan, se till att ordna med ventilation.

Tips: Statoil blå är enligt vår erfarenhet ett superbt bränsle (vi har ibland kunnat köra det i bensinmunstycket på MSR-kök med bra resultat).

sample-bannersample-bannerBYTEN & RETURER
sample-bannersample-bannerKUNDTJÄNST
sample-bannersample-bannerFRI FRAKT
sample-bannersample-bannerPRESENTKORT