Back To Top

Bensinkök

Bensin (White gas) har egentligen bara en nackdel: det är höggradigt explosivt. Och kan därför bara rekommenderas till försiktiga och erfarna kockar. Men tar man hänsyn till säkerhetsriskerna är bensin ett idealiskt bränsle. Det är mycket effektivt, ja, så effektivt att du mycket väl kan kosta på dig att köpa ren industribensin på färghandeln utan att bli ruinerad.

Bensin är lättare än fotogen och bensinkök kräver minimal förvärmning och är därför snabba och bekväma. Lågan är ren och sotfri, så underhållet blir inte särskilt betungande. Köken fungerar utmärkt även vintertid. De är idealiska på hög höjd eftersom bensin inte kräver lika mycket primärluft som t ex sprit eller fotogen. Ju tunnare luft desto större anledning att använda bensin. Och bensin är lätt att få tag på över hela världen. Några bensinkök kan köras på vanlig bilbensin eller ännu bättre på blyfri bensin. Men avgjort bäst; renast och hälsosammast är alltid ren industribensin (du slipper giftiga ångor). Du hittar ren bensin i färghandeln. Utomlands finns White gas i många friluftsbutiker under varumärket MSR White Gas, Coleman Fuel eller Blazoo.

Observera att bensinkök inte får användas i Norge av säkerhetsskäl. Men också att bensinkök är standard i USA. Sanningen är nog att vi här i Skandinavien inte har samma bensintraditioner som engelsmän och amerikaner. Men lär vi oss att använda köken på rätt sätt minimeras riskerna.

Tänk på att bilbensin i U-länderna har väldigt låg oktanhalt,  och att blyfritt ofta inte existerar. Vilket för med sig att den bensinen är mer svårbrunnen och sotar ner köken rejält - ångorna är allt annat än hälsosamma.

sample-bannersample-bannerBYTEN & RETURER
sample-bannersample-bannerKUNDTJÄNST
sample-bannersample-bannerFRI FRAKT
sample-bannersample-bannerPRESENTKORT